Поредната книга, появата на която е подпомогната от Общинския

...
   Поредната книга, появата на която е подпомогната от Общинския
Коментари Харесай

„Път през голямата игра“ – пътят на Димитър Карапчански

   Поредната книга, появяването на която е подкрепена от Общинския фонд „ Култура “ в Сливен, излезе от щемпел. „ Път през огромната игра “ е книга-анкета с изтъкнатия ни съгражданин Димитър Карапчански.

      Димитър Здравков Карапчански (30.04.1947 година – 06. 03. 2021 г.) – строителен инженер, шахматен треньор и арбитър, колекционер на шахматна литература, републикански първенец по кореспондентен шах (1981), по на практика шах (1986), олимпийски вицешампион по кореспондентен шах с тима на България (1976), интернационален занаятчия по кореспондентен шах, победител в разнообразни шампионати – това и още доста неща е нашият съгражданин, напуснал ни прибързано през предходната година.

   В книгата Карапчански споделя за житейския си път,  който, при всичките си криволици, постоянно е бил обвързван с шахматната игра. Към интервютата, авторката Йорданка Раданчева е добавила усещанията на другари и експерти – не толкоз за индивида, що се касае за шахматиста Димитър Карапчански, подобен, какъвто са го видели в обособени моменти на неговата спортна биография. А той самият е добавил нещо скъпо за млади и по-възрастни – препоръки към начинаещите фенове на античната игра. Така, книгата придобива същинската си стойност и предопределение – да служи освен като образец за поредно преследвана и достигната цел, само че и като упътване. Такъв най-малко е първичният план. И както написа авторката, „ Несъмнена истина е, че животът на събеседника ми в тази книга-анкета  е белязан от чернобелите фигури – на пръв взор лимитирани в 64 квадратчета, а в реалност с неизброими благоприятни условия и широко поле за деяние. Така, както е с живота на всеки човек – сякаш съдбоносен от редица дадености, само че със свободата да го преустрои и подреди съгласно личната си воля (ако я има). Струва ми се че опитът, споделен от Димитър Карапчански – житейски и насъбран за седемдесет години пред шахматната дъска, ще е забавен, а и потребен за младите шахматисти и всички, които се интересуват от играта. Защото, както някой някъде е споделил, „ шахът, както и любовта, е инфектиран във  всяка възраст “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР